Információk | Máté Bea Fotó
Máté Bea Fotó | Kismama fotózás, baba fotózás, gyermekfotók, portrék, esküvők, Veszprém

Álatalános információk

Az oldalon szereplő árak a fodrász és a sminkes árárt nem tartalmazzák.  Kérésre tudok ajánlani kíváló szakembereket, de az a tapasztalatom, hogy többnyire mindenki ragaszkodik a jól bevált szolgáltatóihoz.

Miért 2-3 hét múlva kapom meg a képeket, és mit is jelent az utómunka? 

A képek utómunkán esnek át pl: válogatás, vágás, igazítás, ferdeség, színek, oda nem illő részletek eltüntetése. Esetleges bőrhibák, kisebb eltérések korrigálása, amit a fotózás során jelezel felém. De teljes testszervíz, darázsderék, cici nagyobbítás, smink készítés stb. nincs! Ennek a műfajnak nem vagyok követője. Az objektív azt látja ami előtte van. Ha rossz napod volt, fáradt vagy és lehangolt, az kiül az arcodra is. Akkor a képen sem tudlak mosolygossá tenni. Ebben az esetben inkább hívj fel, szívesen adok másik időponot.

Képek átadása

Esküvők esetén díszdobozban pendrive-on. Más fotózások alkalmával letölthető linken keresztül. (Nyers képet nem adok át.) Papír képek is megoldhatók, de egyszerűbb ha az átadott digitális fotókból te rendelsz annyit amennyit gondolsz, és azokból amelyek a legkedvesebbek. Én a 220foto.hu laborjával vagyok a legelégedettebb. Ha lenne még kérdésed a kapcsolati fül alatt találod az elérhetőségeimet.

További hasznos információk

Baba fotózáshoz Újszülött fotózáshoz Kismama fotózáshoz Portré fotózáshoz Esküvői fotózáshoz

Újszülött fotózás

Mikor legyen az újszülött fotózás?

A legjobb időpont az első két hét, amikor a baba még igen mélyen alszik, és nem jelentek meg a bőrén az esetleges tejallergiás foltok. Azonban nálam  a lifestyle típusú újszülött fotózásra tudtok jelentkezni, ami lehetővé teszi, hogy akár a baba  10 napos kora után is fotózhatunk.

Évekkel ezelőtt amikor beleszerettem a fotózásba, szinte egyszerre az újszülött fotózásba is. Sok időt, energiát, anyagiakat áldoztam arra, hogy elsajátítsam minden ágát-bogát. Aztán ahogy tel-múlt az idő, gyűltek a tapasztalatok, formálódtam én is. Kezdtem egész más szemszögből tekinteni az újszülött fotózás azon ágára ami ma oly divatos. Úgy éreztem az nem én vagyok. Én valami egészen másként gondolom megmutatni ezeket az apróságokat, a szüleiket, az örömüket, a mosolyukat. Úgy gondolom már nem szeretném különböző textilekbe bugyolálni őket, és kosárkába fektetve fotózni…. Divatok jönnek mennek, de a képek a jövőnek készülnek nem a jelennek, ezért fontos , hogy a képek időtállóak legyenek.  Egy édesanya gyengéd érintése, a büszke apa mosolya gyermekére 20 év múlva sem megy ki a divatból. Ez a tiszta, egyszerű, valós ábrázolás az én világom. Ennél a fotózásnál nem szükséges, hogy a születés utáni első 10 napban találkozzunk. Ha netán akadt valami kisebb probléma, idő kell, hogy összerázódjatok, apuka sem tud a mukájából elszakadni az első 10 napban…Nem gond! Lifestyle típusú fotózásnál jöhettek később is. Fontos még megemlíteni azt is, hogy a fotózás időtartama is jóval rövidebb, nem 3-4 óra mint a másik típusú újszülött fotózás esetén.

Az elkészült képsorozatot átadom színesben és fekete-fehér változatban egyaránt.

Az újszülött fotózást már a szülés előtt célszerű egyeztetni. Ezért arra szoktam kérni az anyukákat, hogy legyenek szívesek egyszer a 35-37. hét körül jelezzenek, és egyszer a kórházból, hogy kb. mikor érkeznek haza, és egyeztessünk időpontot.

Hol történik az újszülött fotózás?

Lehet a műteremben és a Ti otthonotokban is. A stúdiómban minden adott a tökéletes képekhez: világítás, hátterek, az összes kellék helyben van. Az újszülött ellátásához is adottak a körülmények: lehet külön helyiségben szoptatni, pelenkázni.

Hogyan kell előkészülni az újszülött fotózáshoz?

„Induló” friss gyomornak nagy galibát okozhatnak bizonyos ételek. Ha nem is tartunk szigorú böjtöt, annyit azért tegyünk meg a kicsiért, hogy a szoptatás ideje alatt, főleg az újszülött fotózás előtt egészséges ételeket eszünk. Ezzel mindenki jól jár! Hagyjuk el az aprómagvas gyümölcsöket (eper, málna, kiwi, szeder), paradicsomot a fotózás előtti napon! Sőt kerülendők még az alábbiak:

 • savas gyümölcsök és italok (vörös áfonya, ananász, grapefruit, narancs, citrom),
 • hagyma,
 • savanyúságok, ecetes ételek,
 • szénsavas italok,
 • alkoholos italok,
 • koffeines italok (kávé és fekete tea),
 • olajos magvak (mogyoró, dió, mandula),
 • fűszeres, csípős ételek (pl: chili) és
 • puffasztó ételek (spárga, brokkoli, K-betűsök: karfiol, kelbimbó, káposzta, hüvelyesek: bab, borsó)

Mennyi időt vesz igénybe az újszülött fotózás?

Ez újszülöttenként nagyon eltérő  A fotózás során számolni kell a szünetekkel is. Idő kell a pelenkázáshoz, etetéshez, altatáshoz is. Nagy átlagban ha a baba alszik,  és nem kell megszakítani a fotózást etetéssel, pelenkázással akkor egy-másfél óra alatt végzünk.

Hogyan öltöztessük a csecsemőt?

A fotózás előtt ügyeljetek rá, hogy ne legyenek szorosak a ruhadarabjai, mert az nyomot hagyhat. Célszerű ilyenkor pólyába, vastag takaróba csavarni, így később nem kell az öltözéssel felébreszteni.  A fotokón előnyösebben mutatnak  az egyszínű, vagy szolidabb mintázatú ruhadarabok.

Amikre feltétlenül szükségünk lesz:

Az újszülött fotózáshoz szükséges textilpelenka, eldobható pelenkázó alátét, popsitörlő, takaró vagy pléd. Ha nem anyatejes a kicsid akkor a tápszert ne feledd otthon. Egy cumi is nagy segítség szokott lenni….

Szükség lesz még a türelemre! Ez az a kor, amikor még sokat és mélyen alszanak, így könnyű őket fotózni. De ahogy nekünk, nekik sem egyforma minden napjuk, és elképzelhető, hogy a baba altatása hosszabb időt vesz igénybe, ezért az egyetlen amit a szülőktől kérni szoktam, az a türelem.


Kismama fotózás

Miért jó a kismama fotózás?

A kismama fotók újraértelmezik a női szépség fogalmát. A kismama fotózás célja, hogy a várandós nő testének szépségeit megmutassa. Segítségével a kismama és párja jobban átérezheti a babavárás időszakának csodáját és izgalmait. Rövid időszak ez az életedben, bár bizonyára közben hosszúnak ítéled a várakozás hónapjait. Évekkel később gyermekedet már az öledben tartva mesélhetsz neki ezekről a várakozással teli hónapokról

Mikor legyen a kismama fotózás?

A kismama fotózásra a legjobb a hetedik vagy nyolcadik hónap. Ekkor már elég nagy a pocak, jól fog mutatni a képeken. A kismamák általában ilyenkor vannak a legjobb formában. Az utolsó hónapban fellépő vizesedés és esetleges újabb plusz kilók már megnehezítik a mozgásodat, a hormonális bőrelváltozások zavarhatnak.

Hogyan célszerű öltözködni?

Egyszerűen és kényelmesen! Kerüld a nagy mintás ruhákat, válassz olyan felsőrészt, ami kiemeli a pocakot. Fontos, hogy ülni és állni is kényelmesen tudj. A kismama fotózás során gyakran készítek fehérneműs képeket, ezért ha neked is van hozzá kedved, hozz magaddal egy szettet, továbbá azt a ruhát is amiben szeretnéd, hogy megörökítésre kerüljön várandósságod. Ezen kívül rendelkezésedre állnak a  stúdióban készleten lévő ruhák.

Hol lesz a kismama fotózás?

Lehet műteremben, vagy szabadtéren neked melyik tetszik Ez ízlés dolga, mind a kettő megoldható.

Hogyan készülj a kismama fotózásra?

Hasonlóan a portré fotózáshoz: Ne ilyenkor próbálj ki új szépségápolási termékeket, mert nem várt eredményük lehet. Légy lehetőleg pihent, ápolt, legyen szép a hajad, sminked. Figyelj a kéz és a lábfej ápoltságára is, hiszen ezek is látszani fognak a képeken!

A kismama fotózás utolsó (és talán a legfontosabb) lépései közé tartozik a retusálás. A babavárás időszaka nagyon igénybe veszi a testet, ez a bőrön is nyomot hagy. A kismama fotózás lényege a várandós test szépségeinek megmutatása: nem megengedhető meg, hogy bőrhibák vonják el a figyelmet erről! Ezért a kismama fotózás elengedhetetlen része a digitális utómunka, mellyel az apró hibák kijavíthatóak. (De az utómunka nem helyettesíti a fodrászt és a kozmetikust.) Fontos hogy a képek retusálás után is természetesek maradjanak.


Baba fotózás

Mikor legyen a családi fotózás?

Lehet alkalomhoz kötni, de nem muszáj  Nincsen kötött időpont, mert a babák mindig tündériek, még akkor is, ha krokodilkönnyeket ejtenek… De mégis van néhány mérföldkő a babák életében, amit érdemes megörökíteni:

 • – újszülöttkor (10 napos korig) Erről bővebben olvashatsz, ha a lap tetejére görgetsz.
 • – 6-8 hónapos kor: célszerű megvárni, amíg a kicsi már önállóan ülni tud, ekkortól készíthetőek igazán vidám, játékos, mozgalmas képek.
 • – 1 éves kor: legfontosabb mérföldkő a baba és a szülő életében egyaránt

Hol legyen a babafotózás?

Lehet szabadtéren, műteremben is.  A műteremben rendelkezésre állnak a baba nemének megfelelő kiegészítők, tárgyak, dekorációs elemek,  kellékek.

Mire lesz szükség a babafotózáshoz?

A babafotózás alatt folyamatosan szórakoztatni kell a kis modellt. A műteremben szoktunk zenélni és buborékot Hozd el a kedvenc játékait, és rejts el néhány újdonságot is, Legyen kéznél minden, ami a pelenkázáshoz kell, és ne feledkezz meg az enni- innivalóról sem! .

Milyen ruhákba öltözzön a baba?

A ruha színét, akár már a fotózás előtt egyeztethetjük telefonon, hogy összhangot teremtsünk a díszlettel. Leginkább olyan ruhába öltöztesd, amiben szívesen látod őt. Fontos, hogy könnyen lehessen fel-le öltöztetni. Lehetőleg egyszerű színeket válassz, kerüld a nagy mintákat – ezek elvonják a figyelmet a lényegről, a kicsiről. Mindenképpen legyen a ruha kényelmes! A babafotózás során a mosolygó arcocskán, játékos kezeken van a hangsúly, nem szabad kis felnőttet csinálni a gyermekből.

Mi történik, ha a baba rosszkedvű?

Célszerű a babafotózást a kicsi pihentebb napszakára időzíteni, ez általában a délelőtt, így a legtöbb nyűg kikerülhető. Ha komolyabb a gond pl: fognövés, betegség, akkor Neked kell döntened: elhalasztod a babafotózást, és új időpontot beszélünk meg, vagy megpróbálkozunk a kevésbé mosolygós, esetleg sírós fényképekkel. Ha fotózáskor semmiképpen nem oldódik fel a gyermeked, és csak hullanak a nagy “korkodil” könnyek, az a legcélszerűbb, hogy egyeztetünk egy másik időpontot.


Portré, Glamour-Boudoir fotózás

A portréfotózással alanyunk stílusát, egyéniségét szeretnénk bemutatni. Ehhez szükséges, hogy figyeljünk rá, beszélgessünk vele, feloldjuk benne a gátlásokat, hogy természetesen viselkedjen. Mit is jelent maga a portré? A szó jelentése az ember egyéni ismertetőjegyekkel való ábrázolása. Nem csak szupermodelleket fotózok! A portré és glamour fotózás “mellékhatása” az önbizalom növelés, amire igazán nagy szükségük van a nőknek. Mindenkinek meg van a maga kisugárzása, a rá jellemző egyedi vonások, jegyek. Ezért a portré és a glamour fotó sem csak a szupermodellek kiváltsága.

Szabadtéri fotózás esetén is, de a műtermi fotózáskor még  fontosabb a megfelelő smink. Sokan nem tudnak azonosulni az erős sminkkel, pedig a képeken higgyétek el nem tűnik olyan erősnek, mint ahogy ti a tükör előtt látjátok. Kiemeli szemeket, ajkakat, az arcot élénkebbé teszi, nem beszélve a bőrhibák eltüntetéséről. Hasznos ezt avatott szakemberre bízni, aki csodákat tud művelni. Igaz ez a frizurára is, bár most az egyszerű, letisztult irányvonal a vezető itt is, de miért ne vághatnánk bele pont a fotózás apropóján valami másba, mint amit eddig viseltünk?

Glamour-boudoir fotózás esetében, ruhákkal kapcsolatban azt tanácsolom nem kell mindjárt vásárolni rohanni. Bár nagyon sokat dob a képen egy-egy jól megválasztott darab. Beszéljük előtte telefonon, sok minden akad higgyétek el a saját gardróbotokban, aztán még B tervnek ott van a testvéred, barátnőd, ahonnan kérhetsz kölcsön. Merthogy nem csak fehérneműben lehet készíteni ilyen jellegű képeket. Különben sincs szükség óriási kollekcióra, alap esetben 3-4 elég. Végül de nem utolsó sorban fontos megemlíteni,hogy a Glamour-boudoir fotózás nem feltétlenül jelenti vetkőzést. Ha te nem érzed úgy jól magad, akkor tökéletesen elegendő ha csak sejtetünk valamennyit. Mit jelent ez?  Pl. egy laza ingből kilóg a váll, vagy egy kicsit mélyebb, kacérabb a ruha dekoltázsának kivágása.

Tudom ennél sokkal több kérdés felmerül a lányok, asszonyok fejében fotózás előtt. Hívjatok bátran, amire tudok válaszok.

Ha kedvet kaptatok, akkor várlak benneteket 🙂


Esküvői fotózás

Ha profi marketinges lennék, talán valahogy úgy kezdeném, hogy én vagyok az álom-esküvőtök fotósa. De fényképész vagyok, akinek a legfőbb célja az elégedett ügyfél. Az időmet éppen ezért rátok fordítom, és a szakmai fejlődésre, reklámot szakemberre hagyom. Legyen néhány fős, szűk körű, vagy óriási esküvő amit tervetek, az egyeztetések, az árajánlat elfogadása után, mindig személyes találkozót szoktam javasolni, hogy megismerhessük egymást. Átbeszélünk sok-sok mindent, hogy a nagy napon gördülékenyen menjenek a dolgaink. A részletek ismeretében, az esküvőn csendesen a háttérben maradok, az események bensőségességét megtartva, de minden mozzanatra figyelve megörökítem a nap jelentős pillanatait. A célom az, hogy olyan képek szülessenek, amelyek akár évtizedek múlva is felidézik a csodás pillanatokat. Árajánlatkérő leveledben kérlek, írd meg nekem: az esküvő időpontját, helyét, hány fős esküvő lesz. Mit szeretnél fotóztatni, pl.: kreatív fotózás, egyházi szertartás, polgári szertartás, buli. Ezek alapján személyre szóló árajánlatot küldök.

Ilyen a közös munka velem

Bea igazán érti a dolgát kültéren és beltérben egyaránt. Én mindkét helyzetben modellje voltam és fantáziájával, tudásával kihozta a maximumot. Eddig egyedül az Ő kamerája előtt tudtam magamat adni. Szívből ajánlom Őt.

Petrik Zoltán

Nagyon türelmes, kedves és profi fotós. Rengeteg egyedi ötlete van minden fotózásra, és kihozza az emberből a legjobbat. Csak ajánlani tudom!

Nagy Anna

Egy olyan profi szakemberről beszélünk, hogy jobbat nem is tudnék ajánlani! Türelmes, empatikus és amit elképzelek ő megvalósítja csak az időjárás szab határt az elképzeléseinek! Csak ajánlani tudom mindenkinek!

Szákovits Eszter

A legjobb fényképész. Profi, türelmes és csodás képeket készít. Ha kell egy jó fotó, akkor csakis Bea.

Kiss Evelin